Ainekset
• Mustakauraa 250 g (noin 60 g/hlö)
• Kasvislientä 1,2 l (pidä kuumana)
• Kuivavalkoviiniä 1,5 dl
• Sipuli 1 kpl (hienonnettuna)
• Valkosipulinkynsi 2 kpl (hienonnettuna)
• Oliiviöljyä 2 rkl
• Voita 50 g (tai kasvipohjainen vaihtoehto)
• Parmesaania 50 g raastettuna (tai esim. kypsytettyä vegaanista juustoa)
• Sitruunan kuori ½ sitruunasta (hienosti raastettuna)
• Timjamia 2 oksaa (lehdet)
Sienet
• Kantarelleja tai suppilovahveroita 250 g
• Herkkusieniä tai portobelloa 200 g
• Voi 25 g
• Oliiviöljyä 1 rkl
• Suolaa & mustapippuria
Viimeistely
• Tuoretta timjamia tai persiljaa
• Tryffeliöljyä tai ohutlastuja tuoreesta tryffelistä (valinnainen)
• Parmesaanilastuja tai vegaanijuustoa
Valmistus
1. Kuumenna liemi. Pidä kasvisliemi koko ajan hiljalleen poreilevana toisessa kattilassa.
2. Pohja. Kuullota sipuli ja valkosipuli oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa, kunnes ne ovat läpikuultavia.
3. Lisää mustakaura. Kuullota pari minuuttia öljyssä niin, että jyvät kiillottuvat.
4. Deglaseeraa viinillä. Kaada valkoviini joukkoon, anna kiehua lähes kuivaksi.
5. Kypsennä risotto. Lisää kuumaa kasvislientä 1–2 kauhallista kerrallaan, sekoitellen jatkuvasti. Lisää uutta lientä aina kun edellinen on lähes imeytynyt. Kypsennys kestää noin 25–30 minuuttia, kunnes kaura on al dente – hieman pureskeltavaa.
6. Sienet. Paista samalla toisessa pannussa sienet voissa ja öljyssä, kunnes niissä on kaunis väri. Mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Jätä osa koristeeksi.
7. Viimeistely. Kun mustakaura on kypsää ja rakenne kermaisen valuvaa, lisää joukkoon voi, parmesaani, raastettu sitruunankuori ja suurin osa sienistä. Sekoita hyvin, anna levätä kannen alla minuutin.
8. Tarjoilu. Nostele lautasille, koristele paistetuilla sienillä, yrteillä ja halutessasi tryffelillä/parmesaanilastuilla.